joi, 15 decembrie 2011

Depunere de coroane cu ocazia Zilei Naţionale








Noje Ioana, elevă în clasa a VII-a C la şcoala noastră, a rostit următoarele:

Iuliu Maniu - „Erou al Salajului"



Iuliu Maniu, personalitate a judetului Salaj, s-a nascut la 8 ianuarie 1873 in localitatea Badacin, fiu al lui Ioan si Clara Maniu. Si-a petrecut copilaria la Simleu Silvaniei, a urmat scoala primara la Blaj apoi liceul calvin din Zalau, a efectuat studii universitare la Cluj, Budapesta si Viena unde a devenit doctor in Drept in anul 1896.
Si-a inceput cariera politica in cadrul Partidului National Roman din Transilvania, unde debuteaza ca membru iar la numai 24 de ani, fiind cooptat in Comitetul de conducere al partidului. In 1906 a fost ales deputat in Parlamentul din Budapesta iar pe 22 mai al aceluiasi an tine primul sau discurs in Dieta de la Budapesta.
Iuliu Maniu a participat hotarator la unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat. Este trimis la Viena pentru a negocia drepturile minoritatii romane din Transilvania, infiintand in 1918 Consiliul National al Romanilor din Transilvania. Face parte dintre organizatorii Marii Adunari de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918, unde se va decide unirea Transilavaniei cu Regatul Romaniei. Pe 2 decembrie este ales in functia de presedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, indeplinind si functia de ministru de interne. Refuza mereu sa ia decizii ce puneau in umbra zona din care provine, Ardealul, motiv din care il putem considera un adevarat erou.
Iuliu Maniu nu a participat la incoronarea regelui Ferdinand si a reginei Maria la Alba-Iulia, ceremonia fiind monopolizata de ierarhii orodocsi.
Partidul National Roman din Transilvania s-a unit in 1926 cu Partidul Taranesc al lui Ion Mihalache, constituind Partidul National Taranesc. Iuliu Maniu a fost presedinte al partidului si de 3 ori prim-ministru al Romaniei.
In ultimul deceniu al vietii sale, Maniu a fost implicat in politica ca un opozant al regimului lui Ion Antonescu, fara sa se implice in actul de la 23 august 1944 dupa care a lupat impotriva preluarii tarii de catre comunisti. S-a opus instalarii guvernului Groza, protestand mereu impotriva incalcarii democratiei. In urma inscenarii de la Tamadau a fost arestat la 14 iulie 1947 de autoritatile comuniste si judecat pentru "inalta tradare". Prin sentinta data, Iuliu Maniu era condamnat la inchisoare pe viata si trimis la penitenciarul din Galati. In august 1951 este transferat la Sighet impreuna cu alti national-taranisti, unde, in anul 1953 Iuliu Maniu s-a stins din viata, iar cadavrul sau fiind aruncat intr-o groapa din Cimitirul Saracilor de la marginea orasului.
Iuliu Maniu este marele nostru reper, viata lui incununata prin martiraj a fost o viata dedicata unui ideal, construirea unei Romanii civilizate si democratice. Mai marii nostri sunt ca stelele care stralucesc deasupra Romaniei aratand timpului istoric pe unde sa curga. Acest inegalabil om politic, Iuliu Maniu, poate fi numit, fara nici o ezitare, un erou al Romaniei ce a luptat toata viata pentru a-si apara poporul si neamul, fiind numit "Sfinxul de la Badacin". Pentru faptele marete prin care s-a facut remarcat Iuliu Maniu, suntem onorati si mandrii ca il putem numi "Erou al Salajului".













Organizatori: domnii profesori Radu Rognean şi Gheorghe Crăciun
La festivitate a participat dl. Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj
Fotografiile au fost realizate de dl. prof. Grec Marin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu